• Gluten pszenny

    podwyższający glutenowość mąki oraz poprawiający i stabilizujący właściwości wypiekowe...

    Dowiedz się więcej
    Gluten pszenny
  • Doradztwo technologiczne

    Pomagamy poprawić istniejące receptury, wdrożyć nowe, lub dostarczyć recepty według ustalonych założeń…

    Dowiedz się więcej
    Doradztwo technologiczne
  • Nasze Magazyny

    Posiadamy bazę magazynową obsługującą obszar
    całej Polski…

    Wybierz najbliższy magazyn
    Nasze Magazyny

Gluten pszenny i produkty zbożowe

Gluten pszenny podwyższający glutenowość mąki oraz poprawiający i stabilizujący właściwości wypiekowe, oraz produkty zbożowe o właściwościach funkcjonalnych.

Gluten pszenny witalny firmy Cargill służy do poprawy i stabilizacji jakości mąki, zwłaszcza, jeżeli jest ona efektem przemiału ziarna o słabych właściwościach wypiekowych, oraz ma wpływ na zwiększenie o około 10-15 % wodochłonności tej mąki, dzięki czemu podwyższona jest wydajność ciasta i pieczywa. Dodatek glutenu w ciastach piekarniczych znacznie poprawia jego cechy reologiczne oraz wydłuża czas rozwoju i oporności ciasta na miesienie oraz zmniejsza rozmiękczanie. Ciasta takie mają mniejszą lepkość, większą podatność na obróbkę mechaniczną (zmniejszona adhezja) przy jednoczesnym wzroście wytrzymałości na procesy rozrywania. Użycie glutenu wpływa także na poprawę zdolności do wytwarzania i zatrzymywania gazów w cieście, w rezultacie uzyskuje się pieczywo o większej objętości (5-25 %), bardziej delikatnym i elastycznym miękiszu oraz przedłużonej trwałości.

Gluten pszenny witalny stosuje się w celu zniwelowania niekorzystnego wpływu na mąkę innych dodatków wzbogacających (m.in.. przetworów ze zbóż nie chlebowych: jęczmienia, owsa, gryki) oraz w celu poprawienie wartości odżywczej pieczywa poprzez wprowadzenie, łącznie z glutenem, produktów bogatych w aminokwasy egzogenne (głównie lizynę) takich jak przetwory mleczne, mąka sojowa i białkowe produkty sojowe.

W ofercie:

  • Gluten Pszenny Witalny
  • Gluten paszowy

W naszej ofercie znajdują się również funkcjonalne produkty zbożowe firmy Limagrain / Westhove znajdujące szerokie zastosowanie w przemyśle piekarniczym, cukierniczym, mleczarskim jak również w produkcji produktów śniadaniowych.

Dzięki zastosowaniu wstępnej obróbki termicznej uzyskane zostały nowe właściwości tych produktów, takie jak żelowanie, emulgacja, wysoka wodochłonność. Dodatkowo produkty te charakteryzują się tzw. „czystą etykietą” ponieważ nie klasyfikuje się ich jako „E”.

Produkty te dzięki swoim wysokim wartościom odżywczym znajdują również zastosowanie w produktach prozdrowotnych i odżywczych.

Wśród oferowanych surowców wyróżnić można:

- preżelowane mąki pszenne, żytnie, owsiane
- otręby i zarodki zbożowe
- grysik kukurydziany