• Gluten pszenny

    podwyższający glutenowość mąki oraz poprawiający i stabilizujący właściwości wypiekowe...

    Dowiedz się więcej
    Gluten pszenny
  • Doradztwo technologiczne

    Pomagamy poprawić istniejące receptury, wdrożyć nowe, lub dostarczyć recepty według ustalonych założeń…

    Dowiedz się więcej
    Doradztwo technologiczne
  • Nasze Magazyny

    Posiadamy bazę magazynową obsługującą obszar
    całej Polski…

    Wybierz najbliższy magazyn
    Nasze Magazyny

Skrobie

Skrobie natywne (pszenna, kukurydziana, tapiokowa) oraz skrobie modyfikowane o szerokim zastosowaniu w przemyśle spożywczym.

Skrobie natywne produkowane przez firmę Cargill pozyskiwane są z ziaren pszenicy i kukurydzy dzięki technologii wielostopniowego mielenia, separowania, wymywania, a następnie odwadniania, suszenia i mielenia.

Główną ich zaletą jest pozytywny wpływ na teksturę produktów spożywczych i właściwości wiążące wodę, dlatego są jednym z najlepszych dodatków do żywności. 

Ponadto, skrobie wykazują doskonałe właściwości wypełniające. Ze względu na fakt, iż w strukturze skrobi natywnej znajdziemy łatwo fermentujące węglowodany polecana jest ona jako dodatek w procesach warzenia piwa. Skrobie te nie zawierają żadnych dodatków ( łącznie ze znanymi substancjami) , które mogłyby powodować reakcje alergiczne lub choroby metaboliczne.

W ofercie:
skrobia kukurydziana i pszenna

  • C*Gel
  • C*Gel Instant  

Skrobie modyfikowane firmy Cargill otrzymywane są z kukurydzy, kukurydzy woskowej, ziemniaków lub tapioki. Mogą być z powodzeniem stosowane przy wytwarzaniu różnorodnych artykułów spożywczych przynosząc wiele korzyści produktom finalnym. Skrobie modyfikowane poddawane wstępnemu procesowi żelowania mogą być używane w procesie technologicznym bez użycia wysokiej temperatury.

Posiadamy szeroką gamę skrobi modyfikowanych do różnych zastosowań, takich jak:

piekarnictwo  do różnego rodzaju ciastek, nadzień, kremów, mieszanek piekarniczych, płatków śniadaniowych itp. 
mleczarstwo przetwory mleczne, owocowe oraz lody - jogurty, desery i kremy oraz napoje jogurtowe, mrożone desery mleczne, wsady owocowe, serki i sery, przetwory serowe.
żywność wygodna do keczupu, majonezu, różnego rodzaju zup i sosów, kremów, dań gotowych, makaronów, żywności dla dzieci, koncentratów spożywczych, napojów instant, przetwórstwa mięsnego i rybnego, itp.

Skrobie modyfikowane nadają gładką teksturę, mają bardzo dobre zdolności wiązania wody. Charakteryzuje je wysoka lepkość i dobra odporność na siły ścinające. Wpływają pozytywnie na stabilność gotowego produktu w czasie przechowywania, a także podczas obróbki termicznej. Produkty z użyciem skrobi modyfikowanych charakteryzują się znakomitą klarownością.

W ofercie:

skrobie stabilizowane
( pęczniejące na gorąco )
  • C*Tex
  • C*CreamTex
  • C*PolarTex
  • C*StabiTex
skrobie preżelowane
i pęczniejące na zimno

  • C* HiForm
  • C*Tex-Instant
  • C*CreamTex-Instant
  • C*PolarTex-Instant
  • C* StabiTex-Instant
skrobie specjalne

  • C*BatterCrisp
  • C*EmTex
  • C*EmCap
  • C*Mix
  • C*PulpTex